usposabljanja, spopolnjevanja in coaching za večjo učinkovitost
tangens
Razlika

Razlika

Spletni seminar

Spletni seminar (webinar) običajno traja med 30 in 60 minut. Število udeležencev je lahko zelo veliko (Zoom Webinar omogoča do 10 tisoč udeležencev), udeleženci pa imajo omejene možnosti sodelovanja: odgovarjanje na ankete, pisanje vprašanj in komentarjev v klepetalnico. Za udeležbo ne potrebujete kamere in mikrofona.

Spletna delavnica

Spletna delavnica (webiwork) temelji na kombinaciji krajših predstaviteljevih prispevkov in različnih dejavnosti v sobah za ločene sestanke. Zato je pomembno, da si za delavnico vzamete čas. Če je med webinarjem možno mimogrede še odgovoriti na kakšen mejl ali telefonski klic, terja delavnica vašo zbranost in osredotočenost. Sicer lahko povzročite težave ostalim v vaši skupini, ki bodo računali na vaše sodelovanje. Za udeležbo sta potrebni spletna kamera in mikrofon (glejte malo nižje).

Spletnih delavnic ne snemam.

Organizirajte se tako, da boste lahko ves čas osredotočeni na dogajanje v vaši skupini.

Kaj boste potrebovali?

Delovno gradivo

Delovno gradivo boste prejeli na samem dogodku ali pa skupaj s povezavo na dogodek. Gradivo je namenjeno dejavnemu sodelovanju.

Več boste odnesli z delavnice, če si boste v gradivo tudi kaj zapisali, zato ga je smiselno natisniti.

Nekatere pdf datoteke omogočajo tudi vnos besedila. Če imate dovolj velik monitor (ali več monitorjev), da lahko uporabljate dve aplikaciji drugo ob drugi (glejte spodnjo sliko monitorja), lahko pišete kar v datoteko.

Oprema

Za spletno delavnico potrebujete vsaj mikrofon in spletno kamero. Brez njiju udeležba na spletni delavnici skoraj nima smisla, saj bi bili prikrajšani tako vi, kot tudi ostali udeleženci s katerimi boste sodelovali v sobah za ločene sestanke.

Za uspešno delo potrebujete:

  • spletno kamero (skoraj vsi prenosniki in nekateri monitorji imajo že vgrajeno kamero; kupite jo lahko že za 20 €).
  • zvočnike ali slušalke (slušalke so bolj primerne za prostore, ki jih delite s sodelavci ali družinskimi člani),
  • mikrofon (Če boste uporabljali prenosnik, je verjetno mikrofon že vgrajen, boljše pa se vas bo slišalo, če boste uporabljali samostojen mikrofon ali slušalke z mikrofonom. Odlična rešitev so slušalke z mikrofonom, ki jih običajno dobite ob nakupu pametnega telefona – reciva temu “mobilni komplet” glejte spodnjo opombo*. Relativno ugodno lahko kupite tudi USB slušalke z mikrofonom – za lažje razlikovanje reciva temu “USB komplet”),
  • dovolj velik zaslon, da boste na njem videli dve odprti aplikaciji: Zoom in spletni brskalnik ali pdf ali docx gradivo.

Predlagam, da si namestite Zoom v svoj računalnik. Namestitev je hitra in preprosta (navodilo). Zoom v brskalniku ponuja samo osnovne funkcije. Ne omogoča nastavljanja pogledov (galerija, govornik); video v sobah za ločene sestanke je upočasnjen in slabše kakovosti; mogoče se celo ne boste mogli udeležiti sestankov v sobah za ločene sestanke.

Če se boste vseeno prijavili na dogodek preko Zooma v brskalniku, vam predlagam uporabo dveh brskalnikov. V enem naj bo odprt Zoom, v drugem (Firefox, Google Chrome, Explorer ali Edge, Safari) pa druge datoteke, ki jih boste potrebovali za lažje delo na delavnici. Seveda lahko delate tudi v enem brskalniku, če znate odpreti nov zavihek v samostojnem oknu brskalnika.

Z dvema zaslonoma je sodelovanje na spletni delavnici bistveno lažje. Če delate od doma, lahko za drugi zaslon uporabite kar domači televizor s HDMI vhodom.

Med spletno delavnico boste pogosto preklapljali med zavihki brskalnika in spreminjali dokumente v skupni rabi. Zato sta pametni telefon in tablica neprimerna za spletno delavnico.

Opomba

*) Razdelilnik, ki ga prikazuje slika, boste potrebovali, če želite uporabljati “mobilni komplet” z računalnikom, ki ima ločena priključka za mikrofon in za slušalke/zvočnike.

Dobite ga tu ali tu ali tu.

Seveda pa lahko pri takem računalniku uporabite en vhod za slušalke, drugega pa za mikrofon z 3,5 mm vtikačem. Razdelilnik je cenejši od mikrofona s 3,5 mm vtikačem.

Osvetlitev

Zlasti pri delu v parih in v majhnih skupinah je pomembno, da se dobro vidi vaš obraz, oči in tudi morebitne predmete, ki jih boste uporabljali pri komunikaciji z ostalimi člani. Slika na levi prikazuje, kako lahko izkoristite naravno svetlobo.

Svoj obraz lahko primerno osvetlite, če namizno svetilko toliko podložite, da bo vir svetlobe malenkost nad vašo glavo. Preostro svetlobo lahko ublažite, če pred žarnico postavite kos tankega belega blaga, ali peki papir, ki bosta svetlobo razpršila.

Spodnja slika prikazuje tritočkovni način osvetljevanja, ki ga uporabljajo profesionalci. Namesto reflektorjev lahko uporabite namizne svetilke. Zadnja naj bo toliko dvignjena, da ne bo vidna na posnetku.

Tu si lahko ogledate nekaj nasvetov, kako dobro izgledati na spletnem dogodku. Tudi če ne razumete angleško, boste prepoznali ključna sporočila.