usposabljanja, spopolnjevanja in coaching za večjo učinkovitost
tangens
Miran Morano

Miran Morano

Ustanovitelj in direktor Tangens, d.o.o., izobraževalni trener, facilitator, moderator, coach, predavatelj, izvajalec izobraževanj.

Lahko si ogledate posnetek njegovega predavanja Pozitivna psihologija časa v Cankarjevem domu (Videolectures.net).

Več videoponetkov …

Miran o sebi

Rodil sem se v astrološkem znamenju tehtnice leta 1957 v Postojni, odraščal pa v Ilirski Bistrici. Diplomiral sem na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Andragogika mi pomaga razumeti, kako se odrasli učimo, sociologija pa mi pomaga razumeti, kaj se dogaja v skupinah.

Kot šolski pedagog (Ilirska Bistrica, Kranj) sem se učil predvsem sodelovanja z odraslimi (z učitelji in s starši). Kot organizator izobraževanja (CDI Univerzum, Iskra Avtomatika) sem pridobival praktične izkušnje o pripravi in izvedbi kakovostnih izobraževanj ter o hitrem reševanju kriznih situacij. Dosledno sem se udeleževal vseh izobraževanj, ki sem jih organiziral in se učil vodenja, trženja in računalništva. Počasi sem začel tudi sam izvajati določena usposabljanja in tako spoznal, kaj bi resnično rad počel v življenju. Postal sem en od soustanoviteljev družbe Tangram (1989) in ustanovitelj Tangens d.o.o. (1992). Vmesna zaposlitev na Andragoškem centru Slovenije (strokovni sodelavec za multimedijsko izobraževanje) je spoznanje o mojem poslanstvu še okrepila.

Zdaj sem neodvisni izvajalec usposabljanj in spopolnjevanj, moderator in facilitator. Za svoje delo sem se usposabljal tudi v tujini. V Angliji (Verax in Video Arts), v ZDA (ASTD) in na Nizozemskem (NVO2).

Najbolj so me navdihnili Barrie Hopson (Lifeskills), s katerim sva sodelovala, ko sem bil zaposlen v Iskri Avtomatiki; Stephen R. Covey, Ken Blanchard, Bob Pike in Marcus Buckingham, ki sem jih spoznal na konferencah ASTD ter Suzanne W. Catana (Facilitation Center), ki je prišla k nam na povabilo Umanotere.

Veliko znanja sem si pridobil s študijem in uporabo Video Arts-ovih učnih filmov. Ogromno so me naučili (in me še učijo) udeleženci mojih dogodkov – v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, v Bosni in Hercegovini, Madžarski, Bolgariji in Albaniji.

Publikacije, objave, odmevni nastopi:

 • e-priročniki:
  • Ne morite s “powerpointom”
  • Uporaba videa pri izobraževanju
  • Učinkovito usposabljanje
 • Prosojnica pri izobraževanju (ACS)
 • Video pri izobraževanju (ACS)
 • soavtor multimedijskega programa za usposabljanje mentorjev študijskih krožkov
 • Povečajmo učinkovitost našega dela (Upravna akademija)
 • Uspešno vodenje videodelavnic (Video center Ljubljana)
 • članki v revijah Manager, RR, ProPro, Ujma
 • serija 13 izobraževalnih oddaj na Radiu Trst
 • nastop v TV oddaji RTV Slovenija Turbulenca o organizaciji časa.

Miran zasebno

Za podporo in pomoč sem hvaležen Sonji (zanimivost: imen obeh družb – Tangram in Tangens – se je domislila prav ona).

Družino zaokrožujeta Janž in Katarina. Pomembna učitelja. Morda celo največja.

Fotografija je moj hobi od gimnazijskih let. 

Na tej strani si lahko ogledate fotografije,ki so nastale na potovanjih, v hribih in kar tako, mimogrede.

Še?

Za klic pritisnite: 041-621-689