PowerPoint for Mac 2011 vs Keynote 2009
PowerPoint for Mac 2011 vs Keynote 2009

PowerPoint for Mac 2011 vs Keynote 2009

1. februar 2011

logoppt11.pngpicture-7.png

Tu si lahko preberete primerjavo dveh najbolj znanih programov za oblikovanje in predvajanje računalniških predstavitev z vidika predstavitelja – torej samo njun predvajalni del. Ta članek je nadgradnja primerjave med PowerPointom 2008 in Keynote 2009 iz let 2008 in 2010.

.

Pogled predstavitelja

Zadnje leto opažam, da vedno več predstaviteljev prepoznava uporabnost  Pogleda predstavitelja (Presenter View, Presenter Display) pri predvajanju svojih predstavitev.

Na Applih se prikaže Pogled predstavitelja vedno, ko priključite nanj še zunanji zaslon ali projektor in imate opcijo Mirroring na OFF. Podobno je tudi pri Windows 7. Pri računalnikih, ki delujejo s starejšimi Windowsi, pa je potrebno to možnost vključiti. Navodilo najdete tukaj.
.

Pogled predstavitelja se pri PowerPointu for Mac 2011 (v nadaljevanju PPT 2011) imenuje Presenter View, pri Keynote 2009 pa Presenter Display.

Oba Pogleda predstavitelja sta si precej podobna.

logoppt11.pngTo je Pogled predstavitelja pri PPT 2011:

pv-razlaga.png

Slika 1 (kliknite na sliko za povečavo)

pvzmeetingnotes.png pvs13slajdi.png

Sliki 2 in 3 (kliknite na sliko za povečavo)

.

 • Prikaz tistega, kar vidijo udeleženci na platnu. Predstavitelj vidi tudi animacije in videoposnetke.
 • Prikaz slike, ki bo sledila ob naslednjem kliku (slika je manjša, velikosti pa ji ni možno spreminjati).
 • Uro in timer, ki lahko meri trajanje prezentacije.
 • Na spodnji levi strani se prikažejo zapiski predstavitelja (če prosojnica nima opomb, ostaja siv kvadrat prazen), na desni spodnji strani pa je prostor za opombe, ki si jih predstavitelj lahko zapiše kar med predvajanjem (Slika 2). Velikost črk je možno spreminjati z drsnikom na levi strani.
 • Premik kurzorja na dno zaslona povzroči, da se pojavi trak s pomanjšanimi prosojnicami, ki omogoča preskakovanje in izbiro točno določenih prosojnic (Slika 3). Trak je viden, dokler ostaja kurzor na dnu zaslona. Po traku se lahko premikate samo z miškinim kurzorjem. Pritisk na smerne tipke na tipkovnici (puščice) namreč povzroči nadaljevanje predstavitve. Priklicani trak vedno prikaže 13 pomanjšanih prosojnic.

.
�-

picture-7.pngIn še Pogled predstavitelja pri Keynote 2009:

.

p_zaslon1.gif

Slika 4 (kliknite na sliko za povečavo)

.

pv-kn2008brez.jpgpv-kn2008.jpg

Sliki 5 in 6 (kliknite na sliko za povečavo)

.

  Prikaz tistega, kar vidijo udeleženci na glavnem zaslonu.

 • Pod sliko trenutne prosojnice se prikaže krogec za vsako animacijo – predstavitelj tako ve, kolikokrat bo še moral klikniti, da se bodo odvrtele vse animacije.
 • Kontrolno črto na vrhu ekrana (uporabnik mora to možnost aktivirati): utripajoča rdeča barva pomeni, da se na glavnem zaslonu nekaj dogaja (animacija, prehod), zelena barva pa pomeni, da je dogajanje naglavnem zaslonu končano in je Keynote pripravljen na nadaljevanje.
 • Prikaz slike, ki bo sledila ob naslednjem kliku (na fotografiji sta oba prikaza enako velika, uporabnik pa jima lahko spreminja velikost).
 • Uro, ki ji lahko nastavimo poljubno velikost in timer, ki lahko meri trajanje prezentacije ali odšteva čas.
 • Zapiski se pokažejo samo, če jih je uporabnik pripisal med oblikovanjem prosojnice (Slika 5). Če prosojnica nima priloženih zapiskov, se prostor za zapiske skrije (Slika 4). To je koristna lastnost, ker sprememba vizualno opozori na opombo. V prostor za zapiske ni možno pisati med prezentacijo.
 • Trak s pomanjšanimi prosojnicami, ki omogoča preskakovanje in izbiro željene prosojnice (Slika 6) se pojavi na ve? na?inov: z miško, s tipkovnico in z daljincem. Če miškin kurzor porinete povsem na vrh zaslona, boste priklicali izbirnik, ki vsebuje tudi oznako Slides. Klik na to oznako prikliče trak s pomanjšanimi prosojnicami. Druga možnost je pritisk na eno od tipk s številkami. Tipka 0 na tipkovnici prikliče trak s prosojnicami med katerimi je označena trenutna prosojnica. Ostale številke prikličejo trak s prosojnicami na katerih je označena prosojnica z izbrano številko. Tretja možnost je pritisk tipke Menu na Apple remote daljincu. Priklicani trak vedno prikaže  7 prosojnic. Po traku se lahko premikate z miškinim kurzorjem in s smernimi tipkami na tipkovnici.

Kateri je boljši?

Pogled predstavitelja pri PPT 2011 ima eno veliko prednost in tri majhne:

 1. Največja prednost je veren prikaz tistega, kar vidijo udeleženci predstavitve – vključno s prikazom videa (pri Keynote 2008 samo rdeča črta na vrhu Pogleda predstavitelja nakazuje, da se na glavnem zaslonu nekaj dogaja, zato predstavitelj nima dobrega občutka, pogleduje na glavni zaslon in s tem kaže svojo negotovost ter izgublja stik z udeleženci)
 2. Trak s pomanjšanimi prosojnicami prikaše skoraj še enkrat več pomanjšanih prosojnic, kar omogoča hitrejše premikanje (iskanje) po računalniški predstavitvi.
 3. Možnost vnosa opomb med predstavitvijo je včasih zelo elegantna rešitev (seveda, če po predstavitvi shranite novo verzijo računalniške predstavitve). Ob ponovnem zagonu se opombe pojavijo na levi strani (pod trenutno prosojnico), na desni pa je ponovem prostor za morebitne nove opombe.
 4. Tipka za preklop zaslonov je koristna za nove uporabnike, ki se jim ni potrebno ukvarjati z izbiranjem zaslona za prikaz Pogleda predstavitelja. Keynote 2009 takšen preklop omogoča s pritiskom na tipko “X”, vendar to vemo le tisti, ki smo prebrali navodila, za intuitivce pa bolj poskrbi PPT 2011.

Pogled predstavitelja pri Keynote 2009 ima nekaj drobnih prednosti pred PPT 2011:

 1. Možnost prilagoditve velikosti in razporeditve vseh sestavin Pogleda predstavitelja – zlasti večji prikaz ure, ki je dobro vidna tudi, ko sem oddaljen od računalnika.
 2. Možnost izbire prikaza na drugi uri – lahko odšteva ali meri porabljen čas.
 3. Več možnosti za priklic traku s pomanjšanimi prosojnicami in možnost premikanja po tem traku s smernimi puščicami.

Pri Keynote me najbolj moti, ker ne vidim, kaj natančno se dogaja na glavnem zaslonu (poteka animacij in videa).

——————————-

Skrivanje projekcije – B(lack)- črni ekran ali W(hite) – beli ekran

Ob pritisnjeni tipki B ali W kontrolni ekran PPT 2011 prikazuje tisto, kar vidijo udeleženci (črn ali bel ekran), Keynote 2009 pa prosojnico, ki je na platnu skrita. Zgodilo se mi je že, da sem pozabil, da imajo udeleženci skrito sliko in razlagal, kaj “vidijo” na platnu. Šele njihovi zmedeni obrazi, so me opozorili, da je nekaj narobe. Ko sem se ozrl na platno, sem videl, da tam ni ničesar.

Še pomembnejša razlika je pri preklicu skritega ekrana. PPT 2011 omogoča  tri vrste preklica:

 • ponoven pritisk na tipko B (ali W) odkrije skrito prosojnico;
 • tipka “naprej” pokaže naslednjo prosojnico/animacijo (čeprav pred tem za zelo kratek čas pokaže tisto, kar je bilo skrito);
 • s tipko nazaj pokaže prejšnjo prosojnico/animacijo (pred tem za zelo kratek čas pokaže tisto, kar je bilo skrito).

Pri Keynote 2009 se se vedno naprej pojavi prosojnica, ki jo je uporabnik skril in šele po ponovnem kliku prikaže naslednjo ali prejšnjo prosojnico/animacijo. Potrebna sta torej dva klika in to je lahko zelo moteče, zlasti ko predstavitelj najavi naslednjo prosojnico, pojavi pa se skrita.

Boljši: PPT 2011.

——————————-

Iskanje željene prosojnice pri skritem zaslonu

Včasih se predstavitelji med predstavitvijo odločimo za spremembo poteka predstavitve. V takem primeru bi bilo najbolj elegantno zatemniti ekran (tipka B – Black), priklicati trak s pomanjšanimi prosojnicami in poiskati želeno prosojnico.  PPT 2011 takšno iskanje omogoča, Keynote 2009 pa ne. Ob pritisnjeni tipki B predstavitelj ne more brskati med svojimi prosojnicami.

Boljši: PPT 2011.

——————————-

Vračanje na že prikazane prosojnice

Ko se predstavitelj vrne na že prikazano prosojnico z animacijami, jo PPT 2011 pokaže brez animacij. Predvideva, da se želi predstavitelj samo sklicevati nanjo. Keynote 2009 pa prikaže prosojnico, kot bi jo uporabljal prvič. Tudi, ko se predstavitelj želi samo sklicevati nanjo, mora ponovno aktivirati vse animacije, kar je zamudno in moteče.

Zame je to ena najpomembnejših pomanjkljivosti Keynote. Pritisk tipke Z sicer omogoči prikaz celotne prosojnice (z že izvedenimi animacijami), vendar to samo z naslednje prosojnice. Izkušnje so me naučile uporabe prosojnic brez alinej in animacij. Če že uporabljam animacije, podvojim takšno prosojnico, izključim vse animacije na njej, prehod nanjo pa se izvrši avtomatično (za udeležence predstavitve neopazno). Ko se sklicujem na že predvajano prosojnico, “skočim” na to – podvojeno brez animacij.

Boljši: PPT!!!

——————————-

Napredno upravljanje

Oba programa je možno upravljati tudi z sodobnimi mobilnimi napravami, kot sta na primer iPhone ali iPod Touch. Tu je moj članek o tem.

iphonelezeci.jpg

——————————-

Ko potegnem črto je (z očmi trenerja) zmagovalec PowerPoint for Mac 2011.
Potemtakem bi bila logična izbira PPT. Toda jaz bom še naprej uporabljal Keynote!

Zakaj vendar, če je nova verzija PPT odpravila večino razlogov, ki sem jih predstavil v članku Zakaj uporabljam Keynote?

 • Okej, prvi razlog je navada. V zadnjih dveh letih sem delal izključno s Keynote. Tudi, če sem za potrebe usposabljanj potreboval PPT, sem računalniško predstavitev izdelal s Keynote, jo izvozil v PPT format in potem popravil animacije in prehode, ki niso dobro učinkovale.
 • Drugi razlog tiči v oblikovanju prosojnic. S Keynote je oblikovanje in urejanje sestavin na prosojnici enostavnejše in hitrejše. Applova filozofija oblikovanja mi bolj ustreza.
 • Tretji razlog: grafika je še vedno boljša. To se vidi zlasti pri prehodih med prosojnicami. Grafika je bolj dodelana, prehodi lepše “tečejo” in so bolj učinkoviti. Kljub velikemu napredku nove verzije PPT v primerjavi z verzijo 2008, je Keynote tu boljši in verjetno bo nova verzija Keynote (ki že nekaj časa “visi” v zraku prinesla še več osupljivih lastnosti.

.

Ali ste prebrali primerjavo med staro in novo verzijo PowerPointa?