usposabljanja, spopolnjevanja in coaching za večjo učinkovitost
Zeleni žarek na upravljalnikih
Zeleni žarek na upravljalnikih

Zeleni žarek na upravljalnikih

06.09.2010.

Nov trend pri daljinskih upravljalnikih računalniških predstavitev: zeleni žarek.

To je nadaljevanje članka o daljinskih upravljalnikih. Predlagam, da ga preberete pred tem.

Prednosti zelenega žarka:

  • viden je tudi tudi na zaslonih LCD in LED ter na plazmah,
  • ima večjo svetilnost od rdečega.

Trenutno sta na tržišču najbolj zanimiva ta dva:

  • Kensington K72353EU Wireless Presenter Pro in
  • Logitech R800 Professional.


 

logitechr800-1.pnglogitechr800-2.png

.

.

.

.

.

Logitech R800 Professional

Na Logitechovi spletni strani piše, da njihov upravljalnik ne deluje na Mac-ih. Kot sem na enem od forumov prebral, ne delujeta samo funkciji Start (s katero začne predstavitev – te funkcije ne bi pogrešal) in “Black Screen” (zatemnitev ekrana med predstavitvijo) – to pa je zame pomembna funkcija. Zato ga ne bom kupil. Škoda, ker se mi zdi zanimiva možnost nastavitve alarma. Po fotografijah pa ocenjujem, da je tudi pri njem (glej Logitech Cordless 2,4 GHz Presenter v članku o daljinskih upravljalnikih) razdalja med tipkami premajhna in da so premajhne tudi tipke za zatemnitev zaslona, start in vklop žarka.

Spletna stran proizvajalca.

 


 

k72353-1.png

k72353_2.png

.

.

.
.

.

.

Kensington K72353EU Wireless Presenter Pro

Spletna stran proizvajalca.

Občutki? V primerjavi s Presentation Remote (glej članek o daljinskih upravljalnikih), je najbolj opazna sprememba oblike. Novi upravljalnik ima za moj okus malenkost preveliko razdaljo med tipkami. Palec mora narediti daljšo pot, kar je najbolj opazno pri zaporedni uporabi tip “Naprej” in “Laserski žarek”, ko se moj palec kar malo “zatika”. Tudi lega v dlani je slabša. Obline starejšega zapolnijo dlan, kar mi daje občutek varnega oprijema. Skrbi me, da mi bo novejši večkrat zdrsnil iz roke in padel na tla. Domnevam, da se bom sčasoma navadil nanj, vendar sem rahlo razočaran.

To nadomesti večja vidnost žarka. Mislim, da ni 10x močnejši, kot trdijo pri Kensingtonu, razlika pa je opazna in dejansko je viden na vseh vrstah zaslonov.

Tretja razlika je v zaščiti pred neželjenim praznjenjem baterij. Pri Presentation Remote delovanje upravljalnika prepreči v ohišje vložen USB sprejemnik. Pri Presenter Pro-ju pa je potrebno izključiti napajanje s posebnim stikalom ON/OFF ob strani ohišja. To je po moje mnenju slabša rešitev. Potreben je dodaten gib, na katerega lahko kaj hitro pozabim pri pospravljanju. Zanimivo pa je, da na nekaterih forumih pravno to hvalijo. Na žalost brez komentarjev, zato ne vem, zakaj jim je to všeč.

Četrta razlika. Presenter Pro ima priloženo torbico. Tako ga zaščitimo pred poškodbami, istočasno pa zaščitimo tudi druge občutljive stvari v torbi – ohišje računalnika, zvočnike ipd.

Sklep. Novi upravljalnik ima eno samo prednost pred starim: večjo vidnost laserskega žarka. Praksa bo pokazala, kako se bom navadil na njegove oblikovne posebnosti in kakšne so razlike v trajanju baterij.

 


 

22. februar 2018

V teh sedmih letih od objave zgornjega članka sem nabiral izkušnje z “zelenimi laserskimi žarki”.

Njihova pomanjkljivost je nezanesljivost delovanja. Močnejše segrevanje povzroča prekinitve, pogosto celo nehajo delovati. Nabavil sem dva Kensingtonova upravljalnika z zelenim žarkom in oba zdržita le nekaj ur, nato sta po nekaj urah nehata delovati.

Iskal sem dalje in našel Targusov upravljalnik (AMP21USZ).

Z njim sem zelo zadovoljen. Lepo leži v roki in je zanesljiv. Ko mi je nekajkrat padel na tla, me je zaskrbelo, da se bo razbil. Za vsak primer sem vedno nosil s seboj starega Kensingtona z rdečim žarkom, vendar, ko izkusiš zelenega … Zato sem nabavil še enega. Vendar ta ne deluje tako zanesljivo, kot prvi. Tipke “naprej”, “nazaj” in “zatemnitev” delujejo brezhibno, žarka pa včasih sploh ni ali pa je komaj viden. Še vedno uporabljam prvega, drugi pa mi služi le za občutek varnosti. V sili bi še vedno opravljal svojo najpomembnejšo vlogo (upravljanje računalniške predstavitve z razdalje). Kaže, da so imeli veliko reklamacij, saj Targusa z zelenim žarkom ni več v njihovi ponudbi.

 


Znova sem šel na lov in našel SMK-Link VP4155 RemotePoint Emerald Navigator SE.

Prepričalo me je aluminijasto ohišje in dobre ocene ameriških kolegov. V Evropi ga še ne ponujajo, zato je njegova cena precej visoka – cca 120 € brez carinskih dajatev.

 

Odkril sem še Kensingtonov virtualni kazalnik in verjetno bo to moj naslednji upravljalnik.

 


28. april 2018

Po dveh mesecih uporabe  SMK-Link lahko rečem, da je to res odličen upravljalnik. Robusten (parkrat mi je že grdo padel na tla, pa je ostal v enem kosu), zanesljiv in z močnim žarkom.

Motita me dve stvari.

  • Upravljalnik nima stikala za vklop in izklop, zato se lahko bateriji hitro izpraznita, če ne paziš, kako ga hraniš in prenašaš, ko ni v uporabi. Pri občasni rabi se splača odstranjevati baterije; pri pogosti rabi pa je bolje hraniti v mehki torbici (priložena) in v etuiju s trdnim ohišjem. Proizvajalec bi se lahko zgledoval po Kensingtonovih etuijih.
  • Ob vsakem kliku (tudi za naprej/nazaj/zatemnitev) se prižge zelena lučka na na robu zgornjega dela upravljalnika. Zato lahko udeleženci opazijo klikanje, tudi, ko tega ne želim.

Zenkrat so prednosti večje od slabosti, zato vsakemu priporočam nakup.