Stage Hand SLO
Stage Hand SLO

Stage Hand SLO

Predhodna članka:

———

Stage Hand

shlogo.png

Uradna predstavitev

Stage Hand (v nadaljevanju SH) je dražji od KR (KR stane 0,79 €, SH 5,99 €), a vreden razlike v cenii.smlogo.png

.

Računalnik in iPhone se povežeta s programom za vzpostavitev zveze (Stage Manager, brezplačno ga dobite tu.
Brez SM SH ne dela. Na spodnji desni sliki prikaz zaslona računalnika, ko je zveza z iPhone vzpostavljena.

.

smpovezava.PNGsm_racunalnik.png

.

.

.

.

.

.

Ko smo vzpostavili povezavo, se prikažejo predstavitve, ki jih imamo odprte:

sh_naslovi.PNG

doble-click-to-enter.png

.

“Double-click to edit” se je izpisal, ker ne uporabljam Keynote predlog, ampak si jo oblikujem sam. Keynote predloge se običajno začnejo z “Double-click to edit”. In če v okvirček ne vpišeš svojega besedila, Keynote pošlje SH-ju kot naslov svoj “Double-click to enter”. Enako je pri naslovih posameznih prosojnic (slika 5). Ker nisem uporabljal podlage, ki mi jo ponuja Keynote in v določena polja vpisal naslovov, ima vsaka prosojnica naslov “Double-click to enter”. Druga predstavitev (Vaja) pa ima na naslovni prosojnici z majhnimi črkami vpisan naslov.

.

Za izbrano predstavitev lahko s tipko Settings prikličemo izbirnik z možnostmi nastavitev prikaza Predstaviteljevih zapiskov (Notes View) in prikaza prosojnic (Slide View). V tem prikazu tudi določimo, kako bomo upravljali s predstavitvijo.
slika03.jpg

Predstavitev začnemo z menija Info.
sh02.PNG
Funkcija Timer omogoča, da vas iPhone z vibriranjem opozori, ko vam do konca predstavitve ostaja še 30, 10, 5 ali 1 minuta. Zanimivost: lahko izberemo s katero prosojnico bomo začeli. Če kliknemo Začni z (Start at), se nam ponudi seznam prosojnic v treh oblikah: brez slik, z majhnimi slikami in z večjimi slikami.

Podobno izbiro ponuja SH tudi med predstavitvijo. Kadarkoli s pritiskom na tipko Index (glej spodaj) prikličemo seznam prosojnic in preskočimo na želeno).

Pomembno: slike se prikažejo samo, če ste predstavitev po oblikovanju  shranili s predogledom.
includepreview.png

Z ukazom Začni (Begin) se začne predvajanje predstavitve.

.
Če držite iPhone v pokončnem položaju se pojavi pokončen videz Predstaviteljevega pogleda:
slika05.jpg

Če prosojnica vsebuje Predstaviteljeve zapiske, se prikažejo na zaslonu v velikosti, ki ste jo določili v nastavitvah.
Zgoraj desno je v modrem kvadratku velika številka prosojnice, ki jo prikazujete in označba v obliki ulomka, kjer je nad črto tekoča številka izvršenih animacij in pod črto število vseh animacij (1/3, prva od treh, 0/5 še nobena od petih ).
Na dnu zaslona vidite (od leve proti desni):

shkontrole.png

  • klik nazaj,
  • možnost zatemnitve ekrana. Ko je ekran zatemnjen, na dlančniku ne moremo delati ničesar, lahko pa si pomagamo s Predstaviteljevim zaslonom  na računalniku s katerega predvajamo predstavitev. To je odlična funkcija, ki jo pogrešam pri programu Keynote. Sedaj z iPhone zatemnim ekran in potem na Predstaviteljevem zaslonu na računalniku poiščem željeno prosojnico in potem na dlančniku pritisnem Restore in na shzvok.PNGplatnu se pokaže tista slika, ki sem jo želel!!!! Brez SH, je bilo iskanje možno samo pri “prižgani” sliki na platnu. Udeleženci sicer ne vidijo, kaj počneš na Predstaviteljevem zaslonu, projecirana slika pa moti.
  • možnost blokade rotiranja iPhonovega prikaza iz pokončnega v ležeči položaj in obratno
  • jakost zvoka (če kliknete nanj, se pojavi drsnik za spreminjanje glasnosti)
  • klik naprej

Če prosojnica vsebuje animacija, smerna puščica pomeni premik za eno animacijo. Če se želimo vrniti za “celo” prosojnico, moramo pritisniti tipko Index in izbrati želeno prosojnico. Na žalost tudi SH ne omogoča vrnitve na že prikazano prosojnico ki vsebuje animacije, brez ponovnega predvajanja vseh animacij.
.

S tipko Index se nam prikaže meni Skoči na prosojnico (Skip to slide), ki je enak meniju Začni z (Start at). Če je predstavitev shranjena z možnostjo Predogleda (Preview), potem vidimo tudi sliko prosojnice. Tudi tu imamo tri možnosti: brez sličice (9 prosojnic naenkrat), srednja (6 naenkrat) in velika slika (4 naenkrat).

.

sh_naslovi3.PNGsh_naslovi2.PNG

.
Slike se tudi relativno hitro prikažejo, edino pri obsežni predstavitvi dolgo časa traja, da poiščemo prosojnico na drugem koncu (hitreje jo najdemo, če vemo njeno zaporedno številko in jo vtipkamo s tipkovnico računalnika s katerim predvajamo računalniško predstavitev).
.

.

.

.

Zasuk iz pokončne lege v ležečo spremeni videz Predstaviteljevega zaslona. Takšen  je Predstaviteljev zaslon v ležečem položaju:
slika06.jpg

Videz je natančna kopija Predstaviteljevega zaslona na računalniku. Vključno z velikim prikazom časa in grafičnimi oznakami za število animacij. Rdeča in zelena črta na vrhu zaslona (Pokazatelj pripravljenostiReady to Advance Indicator) prikazuje stanje na platnu. Rdeča črta pomeni, da se na platnu odvijajo animacije, zelena pa, da je Keynote pripravljen za nadaljevanje.
Približno tri sekunde zaostaja prikaz spremembe na Predstaviteljevem zaslonu na iPhone. V tem času se pojavi črtkan obris prosojnice. Na računalniku je predstaviteljev ekran že pripravljen, na iPhone še ni.

img_0006.PNG

.
Včasih se zgodi, da je Keynote že opravil svoje delo in da Predstaviteljev zaslon na računalniku kaže, da je pripravljen na daljevanje, na iPhonu pa Predstaviteljev zaslon še vedno ni pripravljen (zaradi nihanja hitrosti WiFi povezave). Ko smo na takšnem mestu, da ne vidimo računalnikovega zaslona je potreben pogled na platno, kar je včasih lahko moteče.
.

V ležečem pogledu se premikamo naprej oziroma nazaj s potegom z enim ali z dvema prstoma (odvisno od nastavitev) in na zaslon lahko prikličemo osvetljen krogec s katerim opozorimo na določen del prosojnice (namesto laserske lučke). Celotna prosojnica rahlo potemni, da pride krogec bolj do izraza. V nastavitvah lahko spremenimo obliko, barvo in moč potemnitve ozadja.

Sklep

  • Hvalim: možnosti upravljanja predstavitve; avtomatično preklapljanje med portretnim in ležečim prikazom Predstaviteljevega zaslona; ujemanje Predstaviteljevega zaslona na obeh napravah; možnost izbire želene prosojnice; možnost priklica označevalne “lučke” (krogca); možnost nastavitve alarma, možnost nastavitve glasnosti zvočnih ponetkov.
  • Želim si: prikaz slike prosojnice v pokončnem formatu in da pritisk na Info ne bi povzročil povzroči takojšnje prenehanje predvajanja (vmes bi lahko bilo vprašanje: “ali res želiš prenehati s predvajanjem?”).