Keynote ’09
Keynote ’09

Keynote ’09

picture-7.pngKaj je novega v Keynote ’09?

.

Nove animacije, nove oblike prehodov med prosojnicami in nove teme podlag me ne ganejo preveč, ker zgolj gradijo na vtisu imenitnosti. Sem pristaš preprostosti – zen predstavitev.

.

Izboljšani  Izbirnik tem in podlag  bo olajšal delo tistim ki imajo radi že pripravljene podlage – ko greš z miško čez naslovno temo, se ti pokažejo različne oblike podlag znotraj naslovne teme (ni potrebno odpirat naslovne teme). Podobno deluje izbirnik tem v Pages ’09.

Nova je možnost daljinskega upravljanja Keynote z iPhone ali iPod touch preko Wi-Fi (opomba, ki je nastala naknadno: s popravki je Apple omogočil tudi pri KN ’08, vendar samo z OS Leopard ali Snow Leopard). Telefon (ali predvajalnik) prikazuje v ležečem položaju Predstaviteljev zaslon (s trenutno prosojnico in naslednjo), v pokončnem položaju pa prikazuje trenutno prosojnico in predstaviteljeve zapiske (kliknite na sliko, če bi jo radi videli povečano).

iphone_l.gif

ipod_p.gif

.

.

.

.

Tu lahko preberete o možnostih upravljanja Keynote z iPhone ali iPod Touch..

Zame prinaša najpomembnejše izboljšave Predstaviteljev zaslon. Pomembna novost je grafičen prikaz števila animacij na prosojnici. Pod sliko trenutne prosojnice se prikaže piko za vsako animacijo – predstavitelj sedaj  ve, kolikokrat bo še moral klikniti do konca vseh animacij. Večje so tudi oznake (številke) prosojnic. Na majhnem zaslonu prenosnika so bolj vidne. Predstavitelj sedaj s tipko “0” (nič) prikliče 7 prosojnic – v prejšnji verziji le 3. Boljše se mi zdi tudi da se sedaj prosojnice pokažejo na vrhu ekrana in ne na dnu – pa še večje so. Kliknite na sliki za povečavo. p_zaslon2.gif

p_zaslon1.gif

.

.

.

.

.

.

Moje tri želje za bodoče verzije: :

  1. Po pritisku na tipko “B” ali na ustrezno tipko na daljincu, ki omogoča zatemnitev prikaza, naj obstajata dve možnosti: ali ponovni pritisk na isto tipko (odtemnitev zatemnjene prosojnice) ali pomik na naslednjo prosojnico brez ponovnega prikaza zatemnjene.
  2. Predstaviteljev zaslonu naj (v realnem času) prikaže, kaj se dogaja na platnu. Rdeč rdeč indikator, ki opozarja, da se na platnu odvija animacija in pike (glej zgornji sliki) so premalo.
  3. Predhodno predvajana prosojnica z animacijami, naj se ob ponovnem predvajanju, prikaže v celoti (brez animacij). Pojasnilo: Včasih se je potrebno vrniti na že prej predstavljeno prosojnico. Če ta prosojnica vsebuje animacije, bo potrebno ponoviti celoten proces odvijanja vseh animacij. To je zamudno in moteče. PowerPoint si zapomni, da se je proces enkrat že odvil in domneva, da se zdaj želite le sklicevati na prosojnico, Keynote pa ne. V tem letu, kar uporabljam Keynote, sem se prilagodil zmožnostim programa in uporabljam zelo malo prosojnic z animacijami (raje kompleksno prosojnico razdelim na več prosojnic in animiram prehode med njimi). S tem se zelo poveča število prosojnic, kar oteži iskanje želene prosojnice v predstavitvi (če ne poznam njene zaporedne številke). Včasih pa se težko izognem kompleksni prosojnici z animacijami. če predvidevam, da jo bom uporabljal za kasnejšo referenco, jo podvojim  in izklopim vse animacije na njej. V nadaljevanju se sklicujem nanjo.

Ste že videli tole?

naslovnica.jpg. Več o priročniku