Zakaj uporabljam Keynote ’09?
Zakaj uporabljam Keynote ’09?

Zakaj uporabljam Keynote ’09?

Članek je nastal 02. 06.2008, popravil sem ga 15.02.2010 (namesto KN ’08 – KN ’09) in 2.2.2011 (testiranje PPT 2011)

Prejšnji članek: primerjava Keynote 2009 in PowerPoint for Mac 2008 med predstavitvijo.

Opomba: V tem članku primerjam Keynote 2009 (KN 2009) s PowerPointom za Mace 2008 (PPT 2008). Ta članek bo kmalu zastarel, saj je zunaj že PowerPoint for Mac 2011. Nekaj časa ga bom vseeno še pustil tu, saj bodo nekateri še naprej uporabljali staro verzijo.

—————————

.

picture-7.pngpicture-32.png

Oba programa omogočata podobne dejavnosti: oblikovanje prosojnic z besedili, tabelami, grafi, slikami in drugimi multimedijskimi sestavnimi deli. Oba omogočata, da si prirediš obliko prosojnic, urediš prosojnice v prezentacijo (Slide show). Z obema lahko tudi natisneš prezentacijo v obliki gradiva.

.
Nekajkrat sem začel pisati primerjavo z vidika oblikovanja računalniških predstavitev, pa sem vsakič znova ugotavljal, da imata oba programa svoje prednosti in svoje pomanjkljivosti. Pri obeh se navadiš upoštevati prednosti in pomanjkljivosti.

Razlike lahko poiščete na spletu – spodnji članki so mi najljubši.

Ta video na YouTube prikazuje česa je zmožen Keynote: http://www.youtube.com/watch?v=bPxwFi_dH3U&feature=related

.

primerjavi KN in PPT med predstavitvijo ugotavljam, da je PPT za predvajanje bistveno boljši (boljši uporabnikov ekran, vračanje na že predstavljeno prosojnico brez animacij, začenjanje z zatemnjenega ekrana ipd.). Potemtakem bi bila logična izbira PPT. Toda jaz uporabljam KN! Zakaj sem pripravljen plačati nevšečnosti? V nadaljevanju si lahko preberete 5 glavnih razlogov.

……………………………

Prvič – probleme prehoda na Mac OS bolje rešujejo Applovi programi. KN brez težav pretvori računalniške predstavitve, ki sem jih izdelal s PPT na Windows platformi. PPT ima težave z grafičnimi sestavinami prosojnic in je potrebno večino prosojnic popravljati. Nekaterih grafik PPT ne zna pretvoriti in jih na prosojnicah ni videti. Da mi ne bi bilo potrebno popravljati že narejene predstavitve, sem jih raje odpiral in prikazoval s KN. Seveda je bilo potrebno tudi v KN popravljati prosojnice in prehode med njimi, vendar je bilo dela vseeno manj, kot da bi iskal manjkajoče slike v PPT.  Tako se je začelo. Ker nisem želel imeti dveh vrst predstavitev, sem tudi nove začel oblikovati s KN. Tako sem se na KN navadil in ga vzljubil. Nove računalniške predstavitve sedaj oblikujem drugače, zato me tudi omejitve uporabnikovega zaslona ne motijo (pre)več. Še najbolj pogrešam možnost iskanja želene prosojnice pri zatemnjenem zaslonu in možnost začenjanja nove prosojnice z zatemnjenega zaslona.

…………………………….
Drugič – video posnetke, ki jih prikazujem med predstavitvijo, lahko v KN zaustavim, previjem nazaj/naprej. Applov daljinec je odličen pomočnik, saj lahko upravljam video posnetke tudi, ko sem oddaljen od računalnika. Pri PPT se videoposnetkov med samo predstavitvijo ne da zaustaviti ali jih previjati in jih je potrebno najprej razrezati na manjče dele s programom za obdelavo videa.

…………………………….
Tretjič – KN ima bolj enostaven in bolj pregleden uporabniški vmesnik za obdelavo sestavin prosojnice. Na slikah spodaj vidite oba vmesnika.

Na sliki 1 so odprte vse funkcije KN Inspectorja.  Če kliknete na sliko, si lahko ogledate podrobnosti. Želim si, da bi naslednja verzija KN imela možnost, da vsako od teh oken ostane odprto. Najbolj pomembno se mi zdi, da bi lahko bila sočasno odprta okna Build Inspector, Graphic Inspector in Metrics Inspector.

kn_inspector.gif

Slika 1

Slika 2 prikazuje vse funkcije PPT-jevega Toolboxa. Formatting Palette ima vse možnosti zaprte (na sliki 3 ima nekatere odprte).

ppt_toolbox.gif

Slika 2

Spodaj je PPTfM-jev Formatting Palette. Odprte so le nekatere možnosti in če želim odpreti vse, je moj 21 inčni monitor premajhen za njihov prikaz. Kliknite na sliko in videli boste koliko prostora vzame. Saj večinoma ne potrebujemo vseh, vendar me moti nenehno odpiranje in zapiranje. KN Inspector je veliko bolj pregleden, čeprav verjamem, da bi se s pogosto rabo navadil tudi na PPTž-jev ToolBox. Tako kot sem se navadil na Word-ovega.

ppt_okno.png

Slika 3

Tudi določanje lastnosti sestavin prosojnice je pri KN bolj enostavno. Spodaj sta okni za dodajanje animacij: levo KN (slika 4), desno PPTfM (slika 5). Kliknite za večjo sliko…

knanimac.pngpptanimac.png

Slika 4 � � � � � � Slika 5

Res pa je, da ima PowerPoint for Mac veliko več možnosti za oblikovanje sestavin prosojnice. Z leti rabe računalniških predstavitev sem ugotovil, da so najboljše enostavne rešitve, zato večine od številnih možnosti sploh ne pogrešam.

.

…………………………….

.
Četrtič – v KN animacije in prehodi med prosojnicami potekajo lepše in bolj  gladko. Čeprav to ne bi smelo biti odločilno, moji “tehtnica” in “devica” v ascendentu tu pogosto pretehtata. KN ima tudi nekaj prehodov med prosojnicami (Transition), ki jih PPT nima. Magic Move recimo, omogoča iluzijo navideznega gibanja. Zlasti je uporaben pri prikazu panoramskih posnetkov.

 

…………………………….

Petič – moj hobi je fotografija in pogosto delam računalniške predstavitve svojih fotografij. Pri PPT  lahko vstavljam le posamične fotografije, pri KN pa označim vse fotografije, ki jih želim uporabiti in jih (vse naenkrat)  povlečem v KN. KN za vsako fotografijo avtomatično ustvari svojo prosojnico in fotografijam zmanjša velikost. Prav zabavno enostavno! Užitek!


.
.

————–

ppt_images.pngEna največjih prednosti PPT pred KN je knjižnica slik (Clip Art Images). Slik je “samo” 319, vendar zadoščajo za osnovno vizualizacijo. Pri KN si pomagam tudi z njimi, predvsem pa s kupljenimi slikami zbirkami, kot so Art Explosion in predpotopno Corel Mega Gallery (tu je novejša zbirka)

.

.

.

.

.

Ali ste že prebrali primerjavo med PPT 2008 in PPT 2011?
Ali ste že prebrali primerjavo med PPT 2011 in Keynote 2009?