usposabljanja, spopolnjevanja in coaching za večjo učinkovitost
Preverite svoj ego
Preverite svoj ego

Preverite svoj ego

Preverite svoj Ego

Med samozavestjo in pretirano samozavestjo je tanka črta. Današnji časopisi so polni zgodb o menedžerjih, ki so dopustili, da jih njihov Ego zanese predaleč in so zato ostali brez dela. Kako preveriti svoj Ego, da nas ne bo zaneslo? Mathew Hayward, svetovalec in asistent na Univerzi v Koloradu, avtor knjige Ego Check pravi, da obstajajo 4 viri varljivega zaupanja vase, ki vodijo v pretirano samozavest.

Precenjenost, nerealna ocena samega sebe. Nerealen (napihnjen) pogled na svoje dosežke in sposobnosti lahko povzroči, da nas zlahka zavede želja po odobravanju drugih in si naložimo več dela, kot smo ga zmožni opraviti. Namig – pred ukrepanjem razmislite, kaj vas motivira: kariera (zaslužek, možnosti napredovanja) ali želja, da bi bilo delo dobro opravljeno?

Ponos. Pretiran ponos lahko povzroči odločanje brez predhodnega posvetovanja. Namig: poiščite ljudi, ki vam bodo pomagali pri težavnih odločitvah in vam bodo povedali, kdaj so vaše ocene napaćne.

Zatiskanje oči. Vrnitvena sporočila (feeback) naših strank, sodelavcev, drugih oddelkov so zelo pomembna. Brez njih obstaja velika verjetnost, da se bomo slabo odločali (na primer razvijali izdelke, ki jih nihče ne potrebuje ali ne bomo razumeli kupčevih dvomov). Namig: razvijte sistem zbiranja informacij, ki jih potrebujete in se obvežite k njegovemu uresničevanju.

(Ne)obvladovanje jutrišnjega dne. Tudi ko se zdi, da smo naredili vse prav, je možno, da bo prišlo do neželenih posledic naših odločitev. Včasih se celo izkaže, da bi jih lahko predvideli. Namig: Preigrajte posledice pomembnejših odločitev, bodite pripravljeni na ukrepanje ob ugotavljanju težav in imejte realističen “plan B”.

(Vir: T+D, marec 2007 (Check Your Ego for Workplace Success).