Zakaj bi uporabljal iPhone kot daljinski upravljalec?

——–

Namen članka:  odgovoriti ZAKAJ?

Če vas zanima KAKO?, preberite  opis upravljanja računalniške predstavitve z iPhonom.

.
Izhajam iz prepričanja, da je v vsaki predstavitvi najpomembnejši tisti, ki predstavlja. Pripomočki mu le pomagajo k večji učinkovitosti, zato naj bodo čimbolj neopazni in njihova uporaba naj ne pritegne pozornosti.

Kar se tiče daljinskega upravljalca računalniških predstavitev, je najbolj primeren čimmanjši in čimbolj preprost. Doslej sem uporabljal ta dva:

obadaljinca.png

Levi je IR (deluje z infrardečim žarkom), desni pa RF (radijsko frekvenčni – deluje z radijsko frekvenco). Imata samo 4 tipke, ki jih otipam ne da bi pogledal v dlan. Omogočajo neopazno upravljanje – udeleženci vidijo samo spremembo na platnu.
.

IPhone je večji, težji in bolj okoren. Zakaj pa mislite, da je Philip Schiller na letošnjem Macworld 2009 med svojo predstavitvijo (tudi Keynote Remote!) uporabljal RF daljinski upravljalec?

iphonepokoncni.jpg iphonelezeci.jpg


Držanje iPhona v pokončnem položaju omogoča premikanje naprej-nazaj s palcem iste roke, pri uporabi smernih tipk, ki jih omogoča Stage Hand, je potrebna večja natančnost in nujen pogled na iPhone (tipk ni možno slepo otipati) ter dotik s prstom druge roke. To še bolj drži ob uporabi iPhona v ležečem položaju.

Naslednja težava je baterija, ki se po cca petih urah izprazne. Za profesionalno rabo bi potreboval vsaj sedem urno delovanje.

.

No in sedaj še odgovor na vprašanje: Zakaj bi uporabljal iPhone?

Največjo korist vidim v dveh primerih:

iphoneremote1.png.

1. predstavitev s pomočjo prenosnega računalnika eni do trem osebam za mizo. Do sedaj sem moral sedeti tako, da sem tudi sam videl na zaslon prenosnika in tako zmanjšal vidni kot tistemu, ki mu je bila namenjena predstavitev. Še slabše je bilo, če je bila predstavitev namenjena dvema. Z uporabo iTelefona, je lahko zaslon notesnika obrnjen k udeležencem, predstavitelj pa lahko nadzira potek predstavitve na iTelefonu.

.
iphoneremote2.png2. Predstavitev na kongresih in konferencah na velikem odru in pred številnim občinstvom. Večina predstaviteljev je “prikovana” k računalniku, ker drugače ne more uporabljati Predstaviteljevega pogleda. Z uporabo iTelefona se lahko predstavitelj premika po odru, saj lahko na njegovem zaslonu preverja (kaj trenutno vidi občinstvo, kaj bo sledilo)  in in z njim upravlja računalniško predstavitev. Ker IPhone deluje v WI-FI povezavi z računalnikom, je tudi boljši od RF upravljalnika (od IR pa sploh).

.

Vsekakor je iPhone zelo koristen za:

  • “Plan B” – ko predstavitelj pozabi svoj primarni daljinski upravljalec ali če se mu kaj zgodi (okvara, prazna baterija);
  • iskanje želene prosojnice (z dlančnikom je možno zatemniti prikaz na platnu in nato poiskati v notesniku določeno prosojnico) – možnost, ki jo ponuja Stage Hand.
  • pomoč z zapiski – boljša rešitev od opomnih kartic, ki se lahko pomešajo (recimo, ko padejo na tla).

picture-140.png

Hvala za vaš čas in vašo pozornost!

seminarji in delavnice za vodenje, delo s strankami, nastopanje in poučevanje
Tangens | Tbilisijska 116 | SI 1000 Ljubljana | info@tangens.si | (01) 423-01-94 | 041-621-689 | Oblikovano z ljubeznijo | © Tangens, d.o.o.

Opozorilo: piškotek na delu! Prejeli ste varnega in koristnega. O piškotku. Navodilo za izbris.

Na vrh strani